Sayın Veli
Anne ya da baba olmak, insan hayatının en önemli aşamalarından biridir. Her anne baba bu işlevi yerine getirirken çocuğunun tüm ihtiyaçlarını karşılamak ister. Günümüzde anne babalar çocuklarının yetiştirilmesine daha da özen göstermektedirler. Bu özen, beden sağlığında olduğu kadar; ruh sağlığında da görülmektedir.
Sayın Veli;
Anne ya da baba olmak, insan hayatının en önemli aşamalarından biridir. Her anne baba bu işlevi yerine getirirken çocuğunun tüm ihtiyaçlarını karşılamak ister. Günümüzde anne babalar çocuklarının yetiştirilmesine daha da özen göstermektedirler. Bu özen, beden sağlığında olduğu kadar; ruh sağlığında da görülmektedir. Anne babalar bilmektedirler ki çocuklarının kişiliğinin oluşmasında kendilerinin payı çok büyüktür. Anne baba olmanın okulu yoktur denir, bu iş bir beceri, bir sanat işidir. Ancak çocuk yetiştirmenin bilimsel ilke ve yöntemleri vardır. Bu ilkeler çoğunlukla evrenseldir. Çağdan çağa bazı değişmeler gösterse de, temeldeki ilkeler büyük bir değişime uğramamaktadır.
Çocuklarımız adına yapabileceğimiz bu küçük fedakârlıkları şu şekillerde ifadelendirebiliriz:
1.Çocuğunuz okuldan döndüğü zaman, evimizde onu karşılayacak birisi olmalı, okuldan getirdiği sevinç ve üzüntü duygularını paylaşacak birisi mutlaka olmalıdır.
2.Çocuğunuzu sevin ve ona değer verin ki oda sizlere ve diğer insanlara karşı sevgi ve saygı duyabilsin.
3.Çocuklarınızın yanında tanıdıkları, arkadaşları, öğretmenleri, akrabaları aleyhinde konuşmayın.
4.Çocuğunuz okuldan veya öğretmenlerinden yakındığı zaman, yakınmalarının derinleşmesine fırsat vermeyin. Ona kimi gerçekleri açıklayın. Her öğretmenin iyi insan olamayacağı, her öğrenciyle eşit derecede ilgilenemeyeceği v.b.
5.Çocuğunuza evde rahatça çalışabilmesi için olanak verin, yer hazırlayın.
Sayın Veli; çocuğunuzun derslerdeki başarısı için aşağıdaki hususlara önem veriniz.
- Çocuğunuzun sağlık durumu ile yakından ilgileniniz. Hastalıklardan bir kısmı, çocuğun hayat enerjisini önemli ölçüde azaltarak onu dermansız bırakır. Bir kısmı ise; doğurdukları devamlı acı ve ağrılar yüzünden çocuğun ilgi ve dikkatini ders konuları üzerinde toplamasına engel olur. Sağlık durumu çocuğun okul başarısına etki ettiği gibi bazı rahatsızlıkların bilinmemesi veya tedavi ettirilmemesi birtakım uyumsuz davranışların da sebebi olacaktır.
- Çocuğunuzu kahvaltı ettirmeden veya yemek yedirmeden kesinlikle okula göndermeyiniz. İlköğretimdeki çocuk hızlı bir büyüme ve gelişme dönemindedir. Bu konuda titiz olunuz. Yemeklerini zamanında yediriniz.
- Çocuğunuzun kılık- kıyafetine özen gösteriniz. Kıyafetlerinin okul kurallarına uymasına ve temizliğine dikkat ediniz.
- Çocuğunuzun derslerinin ve davranışlarının daha iyiye yönelmesi için, öğretmenlerle sıkı bir işbirliği kurunuz. Veli toplantılarına mutlaka katılınız.
- Çocuğunuzun yaşamındaki en etkili çevre aile çevresidir. Çocuk yaşamında en çok etkili örnekleri ailesinden alır. Anne-baba olarak tüm davranışlarınızla çocuklarınıza örnek olunuz.
- Çocuğunuzu iyi tanıyınız. Çocuklardan yapamayacağı şeyleri istemeyiniz. Onları yeteneklerinin ötesinde başarı göstermeye zorlamayınız.
- Çocuğun tüm arzularının yerine getirilmesi ona her istediği şeyi yapabileceği, elde edilebileceği kanısının verilmesi veya tam tersi isteklerinin çok sınırlandırılması, hiç yerine getirilmemesi çeşitli uyumsuz davranışlar geliştirmelerine neden olacaktır. Bu konuda titiz olunuz.
- Çocuğunuza yeteri kadar harçlık veriniz. Harçlığını mümkünse aylık veya haftalık olarak toptan veriniz. Böylelikle kendisini yönetmesini öğrenecek ve sorumluluk kazanacaktır.
- Çocuklarınızı başka çocuklarla veya kardeşleri ile mukayese etmeyiniz. Her insanın sahip olduğu nitelikler farklıdır. Onları olduğu gibi kabul ediniz.
- Çocuklarınızı korkutmayınız. Fazla baskılardan, bedeni cezalardan, olmayacak sınırlamalar koymaktan kaçınınız.